Een kwart van het terrein van dancefestival Mysteryland draait aankomende vrijdag, zaterdag en zondag op groene stroom van zonnepanelen van een nabijgelegen boerderij in de polder. De festivalcamping al helemaal. Een dieselaggregaat in een openbare ruimte waar veel publiek samenkomt, kan overal verleden tijd zijn.

Wat is de vervanger van zo’n dieselaggregaat en hoe zorg je voor de stroomvoorziening van zo’n groot festival als Mysteryland? We spraken met Ecovolt: “Om een evenement als dit van stroom te voorzien, maar ook bij alle andere activiteiten die we hebben, gaan we altijd terug naar onze missie en ons verhaal. Hier is namelijk ons concept op gebaseerd. Kort gezegd komt dit hierop neer: Wij willen bij evenementen waar veel publiek samenkomt in de openbare ruimte, geen ronkende dieselaggregaat. De openbare ruimte willen we graag verduurzamen. Ons concept is samen met lokale partijen kijken naar wat er al is aan stroompunten en wat we kunnen uitbouwen. En vervolgens lokaal opgewekte energie gebruiken. Dus lokale uitstoot vermijden door met lokale partijen samen de stroomvoorziening te optimaliseren en lokaal opgewekte stroom te gebruiken. We zijn ervan overtuigd dat dit het beste werkt."

Niet groot, maar lokaal

"Organiseer de stroomvoorziening niet groot, maar lokaal. Er zijn zoveel partijen die van betekenis kunnen zijn. Bijvoorbeeld een boer met zonnepanelen op zijn schuur, een waterschap met een pompstation of een restaurant met een stroomaansluiting. We verbinden alle lokale partijen met elkaar, inclusief de terreineigenaar en festivalorganisatie. We werken technisch alles uit qua reken- en tekenwerk. Op deze manier weet iedereen waar men aan toe is."

Slim aanleggen met Marktstroom van Involtum

"Net als bij al onze opdrachtgevers, hebben we ook bij Mysteryland gekeken of we dit slim kunnen aanleggen. Met ‘slim’ bedoelen we dat we het zo eenvoudig mogelijk maken voor de eindgebruiker: het evenement zelf. Dat betekent dat we een slimme applicatie nodig hebben om het toegankelijk te maken. Zodoende hebben we Involtum benaderd voor de evenementenkasten met 'slimme meters' en de afrekening. Op die manier is het stroomverbruik en de kosten hiervan voor iedereen transparant en het is met één druk op de knop geregeld."

Artikel Parool

EcoVolt

Wachtwoord vergeten?

Je wachtwoord moet minimaal 8 karakters bevatten.

Vul het e-mailadres in waarmee je je hebt aangemeld bij ons en kies een nieuw wachtwoord van ten minste 8 tekens.