Als het gaat om milieuvervuiling zullen de meeste mensen ongetwijfeld niet aan een filmset denken. Toch produceert een gemiddelde filmproductie net zoveel uitstoot als tien huishoudens in een jaar. De stichting Green Film Making probeert daar iets aan te veranderen en met succes. Dit najaar verschijnt er bijvoorbeeld een kaart met groene alternatieven voor filmproducenten die naarstig op zoek zijn naar benodigdheden voor een filmproductie. Met daarop ondermeer ook onze eigen stroompalen van Marktstroom.

 

Markstroom op de filmset

Volgens Maartje Alders, woordvoerder van Green Film Making, is er inmiddels al meerdere keren met succes gebruik gemaakt van Marktstroom voor filmopnames. Bijvoorbeeld tijdens een promo-opname voor sportwedstrijd de Invictus Games. Voor filmproducenten biedt het gebruik van stroom meer voordelen dan alleen een groen imago. Het alternatief, een dieselgenerator, maakt namelijk een enorme bak lawaai. En dat is nou net wat je als regisseur liever niet hoort tijdens de opnames van een Middeleeuws drama.

Last-minute werk

Volgens Alders houdt het daar echter niet mee op. ‘Wij zijn op verschillende manieren aan het zoeken naar groene alternatieven. Ook als het gaat om bijvoorbeeld de catering, of de logistiek. Het probleem van filmproducties is dat het meestal om last minute werk gaat. Organisatorisch maakt dat het lastig om met groene alternatieven te komen. Als je haast hebt ga je liever voor je aloude adres van generatoren, in plaats van dat je tien telefoontjes pleegt om er achter te komen of er wellicht ook een stroompaal staat. Vandaar ook ons initiatief voor een roadmap met daarop alle bestaande stroomvoorzieningen. Het feit dat je direct met de app toegang kunt krijgen is daarbij natuurlijk ideaal.’

Meer interesse en bijzondere alternatieven

Alders merkt duidelijk dat duurzaam werken steeds meer op de agenda komt te staan. Ook bij filmproducenten. ‘We merken duidelijk dat door het algemene maatschappelijke debat, ook producers tegenwoordig bij het organiseren interesse tonen voor duurzaamheid en ons daarvoor ook weten te vinden. Wij zien het dan ook als onze taak om die behoefte te faciliteren en continu op zoek te blijven gaan naar nieuwe alternatieven en opties. Het is ongelooflijk wat je daarbij soms tegenkomt. Behalve Involtum met Marktstroom, is er bijvoorbeeld ook een bedrijf dat elektrische generatoren verhuurt en verschillende cateraars werken actief aan een duurzaam aanbod. Hierbij krijgt iedereen bijvoorbeeld een eigen waterfles en verzorgt de productie tappunten. Het zijn soms kleine beetjes. Maar alles bij elkaar wordt ook de filmindustrie zo steeds een beetje groener.’

Wil jij ook Markstroom in jouw stad? Verschillende steden gingen je al voor, zoals Den Haag, Arnhem en Den Bosch. Neem voor meer informatie contact met ons op via 085 2012781 of info@involtum.nl.

Wachtwoord vergeten?

Je wachtwoord moet minimaal 8 karakters bevatten.

Vul het e-mailadres in waarmee je je hebt aangemeld bij ons en kies een nieuw wachtwoord van ten minste 8 tekens.